NatiBuczi
Fast foodBurger w stylu BigMaka

Burger w stylu BigMaka

Domowy burger z frytkami inspirowany BigMaczkiem z okazji, że jest Was 50 000! Dziękuje, że jesteś!💚

Składniki na 1 porcje jak ze zdjęcia:
✔️Mięso wołowe mielone (160 g – 80g jeden kotlet)
✔️Bułka Dan Cake buns (50g)
✔️2 plastry pomidora (40 g)
✔️Ogórek kiszony (30g)
✔️Ser Hochland Kremowy w plastrach Cheddar (40 g)
✔️Olej rzepakowy – łyżeczka do frytek (5 ml) i łyżeczka do podsmażenia cebuli.
✔️pokrojona sałata lodowa (10g)
✔️cebula pokrojona w krążki (40 g)

Sos:
✔️Majonez light (10g)
✔️Ser Hochland Kremowy w plastrach Cheddar (40 g)
✔️Musztarda francuska (10g)
✔️Sok z cytryny (10 ml)
✔️Przyprawy do sosu: czosnek, papryka słodka, cebula suszona. Odrobina octu i sosu sojowego. Ogórek konserwowy (20 g), cebula (10 g). Do sosu potrzebujesz bardzo drobno posiekanego ogórka i cebulki. Sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą.
✔️Frytki: ziemniaki (50 g), bataty (30 g)

Sposób wykonania:
Burgery: mięso uformuj w kulkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokojoną w krążki cebulę. Najlepszy jest średni ogień, nie chcemy spalić burgerów. Gdy cebula będzie miała złoty kolor dodaj na nią mięso, rozpłaszcz je szpatułką i smaż z jednej strony 5 minut, a następnie przerzuć na drugą. Wszystko zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. Ja lubię średnio, dlatego smażę 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej. Następnie daje na burgery ser, czekam 2 minuty aż się rozpuści pod wpływem ciepła. Wykładam wszystkie składniki warstwami, aby wyszedł burger jak na zdjęciu. Bułkę warto podsmażyć na tej samej patelni co burgery przez minutę z każdej strony.


Frytki: ziemniaki i bataty pokrój w paski , posmaruj olejem, piecz w 250 stopniach (góra-dół) przez 20 minut. W połowie pieczenia warto je wymieszać. Najlepiej obserwować, bo każdy ma inny piekarnik . Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Porcja z podanych składników ma 868 kcal B:42.8g T:54.7g W:51.5g (480g)
Można go odchudzić bardziej, jednak my chcieliśmy z Patrykiem uzyskać smak jak najbardziej podobny do BigMaca i udało nam się. Jak spróbujesz, to przepadniesz.

Dodaj komentarz

Top