Cała porcja ze zdjęcia ma 307 kcal
B:19g T:7.1g W:45.3g
200g ziemniaków, 1 jajko🤤
Składniki na cały gar zupy, czyli ok. 8 misek :
- 500g tartych buraków -można samemu trzeć, a można też kupić ugotowane tak jak ja
- 400g botwiny- myjemy i kroimy
- 3l wody
- 300g piersi z indyka
- 2 marchewki, pietruszka, pół selera- kroimy w kostkę
- 3 ziarna ziela angielskie, 2 liście laurowe
- piramidka smaku do rosołu z lidla
- pieprz czosnkowy
- łyżka soli
- 60g śmietany 12%(polecam taką w kartoniku od Łaciate- nie waży się, (ale ja też śmietanę hartuję w szklance- dodaję kilka łyżek zupy do śmietany u mieszam😀)
- pęczek koperku
- sok z 1/3 cytryny
- ziemniaki ugotowałam na parze-20 minut
- jajko na twardo
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele i liście oraz mięso, zagotowujemy, następnie dodajemy warzywa i przyprawy oraz piramidkę, gotujemy 20 min.(ja zawsze sprawdzam widelcem czy marchewka się ugotowała). Na koniec dajemy sok z cytryny, posiekany koperek i hartowaną śmietanę. Pierś z indyka wyciągam i kroję. Super pasuje.
Gotowe! Ta zupa jest przepyszna i baaaaardzo zdrowa, a w dodatku dietetyczna.