NatiBuczi
PrzepisyDeseryBeza z kremem kawowym

Beza z kremem kawowym

Składniki na blaty bezowe – dwa blaty po 19 cm

• 200 g białek – z ok. 5 średnich jaj
• szczypta soli
• drobny cukier (200 g)
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) (10 g)
• 1 łyżeczka octu (spirytusowy) (3 g)


Sposób wykonania:

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do zrobienia makarony w stylu Carbonati, masz przepis na profilu.
Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera. Obroty zwiększaj stopniowo. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, aby nie przebić pęcherzyków powietrza.

Kolejnym krokiem jest dodawanie cukru. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą, ale także całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty – bierzemy pod uwagę każdą łyżkę cukru.
Gdy wykorzystasz już cały cukier, wlej ocet oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Używając talerza odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 19 cm.

Następnie wyjmij dwie blachy (powinny być tej samej grubości wysuwane piekarnika. Na obu umieść arkusze papieru z odrysowanym okręgiem.

Szpatułką nakładaj pianę na środek każdego okręgu. Równo rozprowadź pianę na całej powierzchni, aż do śladów ołówka. Powierzchnia nie musi być równa. Pofalowana wygląda potem ciekawiej. Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 100 stopni i piecz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 120 minut.
Po wyłączeniu mocy piekarnika, blaty zostaw jeszcze w środku pieca przez min. 4 godziny. Blaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Składniki na krem kawowy:

  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietana 36% (500 g)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (10 g)
  • Orzechy (20 g)

Sposób wykonania:

Śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj ser mascarpone i jeszcze chwilę ubijaj, ale nie za długo, jedynie do połączenia składników. Dodaj kawę i posiekane orzechy np. włoskie jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Przełóż blaty kremem i przystrój karmelem (przepis na karmel 2 przepisy wcześniej – babeczki), kawą i orzechami.

Dodaj komentarz

Top