Jeden babeczka to 190 kcal (84g)
B: 5.1g T: 10.6g W: 27.4
Składniki na 12 babeczek :
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (100 g)
- ksylitol (40 g)
- 4 kostki czekolady (posiekane)
- 2 jajka (112 g)
- 4 banany (300 g)
- 2 szklanki mąki (razem 240 g) – u mnie 100g pszennej tortowej i 140 g pszennej pełnoziarnistej)
- 0.5 łyżeczki sody (3 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- kilka kropel aromatu waniliowego
Sposób przygotowania :
W jednej misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i olej, aż powstanie jednolita masa. Banany rozgniatamy widelcem, a banana do dekoracji kroimy na pół. Do mąki dodajemy sodę i proszek i szczyptę soli, mieszamy. Do masy z jajek, cukru i oleju dodajemy na zmianę trochę bananów -mieszamy i dajemy mąkę -znowu mieszamy i tak w kółko, aż powstanie gęste ciasto. Jednak nie mieszamy za długo, do polaczenia składników.
Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Gdy używasz silikonowej formy, to nie musisz używać papieru. Na wierzch banana. Pieczemy w 180 stopniach 35 min (góra dół) lub do suchego patyczka. Do środka możesz dodać czekoladę lub orzechy ✨
Zdradzę również kilka zasad o których musisz pamiętać, aby nie powstał zakalec!
Nie wietrz piekarnika w trakcie pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piecz do suchego patyczka.
Trzymaj się proporcji i nie ucinaj oleju!
Piecz w dobrym humorze😀.