Bardzo prosta babka zebra w godzinę z pieczeniem – jest nie za sucha i świeża przez kilka dni.
Składniki (16 kawałków):
- 5 jajek (250 g)
- drobny cukier (200 g)
- 1 cukier wanilinowy, aromat wanilowy lub laska wanilii (opcjonalnie)
- mąka pszenna typu 500 (400 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
- woda gazowana (250 g)
- olej rzepakowy (250 g)
- Dodatkowo:
- 3 łyżki kakao (40 g)
- 3 łyżki mąki (40 g)
- cukier puder do posypania
*wszystkie składniki mają byc w temperaturze pokojowej, bo może wyśc zakalec. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, bo też może wyjść zakalec 🙂
Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier (cukier ma się dokładnie rozpuścić w białkach). Następnie miksuję na wolnych obrotach i dodaję żółtka.Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję ją stopniowo po łyżce. Dalej mam wolnę obroty miksrea/robota i dodaję na przemian wodę gazowaną i olej. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodajęi kakao, do drugiej mąkę. Dokładnie mieszam rózgą. Nakładam na przemian po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta. Piekę w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut w 180°C (sprawdzam patyczkiem na koniec – w czasie pieczenia nie otwieram piekarnika). Babkę studzę w piekarniku. Średnica formy to 22 cm, jednak ja lubię zrobić w małych – wtedy dzielę ciasto na 2 i mam dwie małe babki w silikonowych formach. Można obie zabrać w gości jako poczęstunek czy coś w tym stylu.
1 porcja dostarcza 233 kcal
B:2.7 g T:17.7 bg W:15.8 g