Masz ochotę na sushi i chcesz je zrobić w kilka chwil? Spróbuj unikalnych babeczek sushi, które nie tylko zachwycają wyglądem, ale także wzbogacają doznania kulinarne dzięki świeżym składnikom i perfekcyjnie zbalansowanym smakom. Poniżej także przepis na sushi w 30 minut i sushi bowl w 15 minut.
Składniki na 14 sztuk:
3 arkusze nori
Łosoś (150 g)
Marynata do łososia: sos sriracha – 10 g, trawa cytrynowa, sos sojowy – 5 g, pieprz
Awokado (70 g)
Ryż do sushi (gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu) (100 g)
Sos sriracha (10 g)
Sezam (5 g)
Prażona cebula (5 g)
Jeden smaczek (31 g) ma 74 kcal
B: 3.7 g T: 3.1 g W:8 g
Sposób przygotowania:
Do blaszki na muffinki włóż pokrojone na kwardaty listki nori. Dodaj na spód ryż, zamarynowanego wcześniej łososia w podanych wyżej składnikach, pokrojone awokado.
Czas pieczenia zależy od tego jakiego lubisz łososia, jak lubisz na surowo, to nie musisz w ogóle piec – ja piekę ok. 10 minut, aby łosoś był soczysty, lekko surowy w środku. Posyp sezamem, prażoną cebula i polej sosem sriracha.
Aby te smaczki miały zbitą konsystencję przed podaniem wsadź je na ok. godzinę do lodówki. Ciepłe mogą się delikatnie rozpadać, ale mi to totalnie nie przeszkadzało. Pyszne!
Podaję z sosem sojowym.