NatiBuczi
PrzepisyKolacjeTacosy z kulkami z indyka

Tacosy z kulkami z indyka

Tacosy z kulkami z indyka i warzywami to szybkie danie w azjatyckim stylu, które świetnie sprawdzi sie jako obiad czy kolacja w domu, ale także to danie łatwo zabrać ze sobą na wynos.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 529 kcal 

B:45.8 g T:18.4 g W:43.2 g (na porcje wliczyłam 4 kulki 179.2g)

Kulki (14 sztuk):

  • mięsa z piersi indyka (600 g)
  • Świeża kolendra (7 g)
  • Przyprawa do kuchni azjatyckiej
  • Papryka słodka
  • Łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
  • Łyżka sosu sojowego (10 ml)
  • Trawa cytrynowa
  • Pieprz
  • Bulion warzywny w słoiku (łyżeczka, 5 g)

Sposób przygotowania: uformuj kulki z mięsa. Przed formowaniem każdej kulki warto zmoczyć dłoń w wodzie. Następnie ułóż kulki na papierze do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 20 minut w 180 stopniach (im mniejsze kulki tym czas pieczenia będzie relatywnie krótszy i odwrotnie).

Dodatki na 1 porcje: tortilla (2 małe) (60 g), kapista pekińska (50 g), pomidorki koktajlowe (160 g), sos czosnkowy (10 g), papryczka chilli (15 g), ser mozzarella (20 g), sos Sriracha (3 ml), natka pietruszki (2g), szczypiorek (3 g), sezam (2 g), limonka (3 ml)

Warzywa ułóż w tortilli, połóż po dwie kulki, posyp serem, polej sosami i posyp ziołami oraz sezamem. 

Dodaj komentarz

Top