Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i pizza wychodzi bardzo dobra. Z podanych proporcji na ciasto możesz zrobić jedną pizzę na grubym cieście lub dwie na cienkim tak jak ja zrobiłam tym razem.
Pizza z kukurydzą 625 kcal B:38.3 g T:29.5g W:58.1g
Składniki:
- Kukurydza konserwowa (20 g)
- Mozzarella (100 g)
- Boczek parzony (30 g)
- Passata pomidorowa (30 g)
- Oliwki (25 g)
- Szpinak (25 g)
Pizza z papryczkami 642 kcal B: 46.6 g T:28.1 g W:49.1g
Składniki:
- Passata pomidorowa (30 g)
- Papryczki jalapeno (20 g)
- Camembert lekki (100 g)
- Prosciutto crudo (48 g)
- Mozzarella (50 g)
Ciasto na pizze:
Składniki na 2 cienkie pizze lub jedną grubszą:
- mąka pszenna typ 00 (250g) – użyłam od Gronbalance Polska
- łyżka oliwy z oliwek (10g)
- opakowanie suchych drożdży (6g)
- pół łyżeczki soli
- przyprawa do pizzy (opcjonalnie)
- ciepła woda (ok.35 stopni) (150ml)
Sposób wykonania:
- Do dużej miski przesiej mąkę, drożdże wymieszaj z wodą i dolej do mąki. Dodaj także oliwę i na sam koniec sól. Wszystko wymieszaj łyżką, aż zacznie powstawać ciasto.
- Ciasto wyrabiam rękami na podsypanej mąką (podsypuj podczas wyrabiania) stolnicy/desce do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie (ma nie mieć grudek).
- Następnie miskę (może być ta sama) spryskaj wodą i przykryj ciasto. Ciasto trzykrotnie powiększy swoją objętość. Zostaw je na godzinę.
- W międzyczasie nagrzej mocno piekarnik na 220-250 stopni (ja mam 220). Wyrośnięte ciasto podziel na pół i rozprowadź po blaszkach (okrągła z dziurkami – 32 cm).
- posmaruj sosem pomidorowym (nie za dużo, bo nie będzie chrupiąca), dodaj ulubione dodatki i piecz na najniższym poziomie 6-8 minut (zależy jak bardzo przypieczoną lubisz).