NatiBuczi
Bez kategoriiProsty przepis na domową pizzę

Prosty przepis na domową pizzę

Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i pizza wychodzi bardzo dobra. Z podanych proporcji na ciasto możesz zrobić jedną pizzę na grubym cieście lub dwie na cienkim tak jak ja zrobiłam tym razem.

Pizza z kukurydzą 625 kcal B:38.3 g T:29.5g W:58.1g

Składniki:

  • Kukurydza konserwowa (20 g)
  • Mozzarella (100 g)
  • Boczek parzony (30 g)
  • Passata pomidorowa (30 g)
  • Oliwki (25 g)
  • Szpinak (25 g)

Pizza z papryczkami 642  kcal B: 46.6 g T:28.1 g W:49.1g

Składniki:

  • Passata pomidorowa (30 g)
  • Papryczki jalapeno (20 g)
  • Camembert lekki (100 g)
  • Prosciutto crudo (48 g)
  • Mozzarella (50 g)

Ciasto na pizze:

Składniki na 2 cienkie pizze lub jedną grubszą:

  • mąka pszenna typ 00 (250g) – użyłam od Gronbalance Polska
  • łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • opakowanie suchych drożdży (6g)
  • pół łyżeczki soli
  • przyprawa do pizzy (opcjonalnie)
  • ciepła woda (ok.35 stopni) (150ml)

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, drożdże wymieszaj z wodą i dolej do mąki. Dodaj także oliwę i na sam koniec sól. Wszystko wymieszaj łyżką, aż zacznie powstawać ciasto.
  2. Ciasto wyrabiam rękami na podsypanej mąką (podsypuj podczas wyrabiania) stolnicy/desce do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie (ma nie mieć grudek).
  3. Następnie miskę (może być ta sama) spryskaj wodą i przykryj ciasto. Ciasto trzykrotnie powiększy swoją objętość. Zostaw je na godzinę.
  4. W międzyczasie nagrzej mocno piekarnik na 220-250 stopni (ja mam 220). Wyrośnięte ciasto podziel na pół i rozprowadź po blaszkach (okrągła z dziurkami – 32 cm).
  5. posmaruj sosem pomidorowym (nie za dużo, bo nie będzie chrupiąca), dodaj ulubione dodatki i piecz na najniższym poziomie 6-8 minut (zależy jak bardzo przypieczoną lubisz).

Dodaj komentarz

Top