NatiBuczi
PrzepisyDeseryPączki serowe

Pączki serowe

Smak dzieciństwa czyli mini pączusie serowe w 25 minut.

Pączusie zrobiła dla Was moja mama Marzenka, która robi je wiele lat, więc przepis pewniak. Jeżeli chcesz mieć jaśniejsze pączki to musisz krócej smażyć.


Składniki:

  • twaróg półtłusty (125 g)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej (112 g)
  • 1.5 łyżki cukru (może być ksylitol/erytrytol) (20 g)
  • łyżeczka wódki lub spirytusu (15 ml)
  • szklanka maki (170g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)

Sposób przygotowania:


Jajka ubijamy z cukrem n (ma być jasna), dodajemy rozkruszony ser i ubijamy wszystko na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz wódkę, a na koniec partiami dodajemy mąkę iz proszkiem i wszystko razem miksujemy.

Ma powstać dość gęste ciasto. Wlewamy do rondelka lub głębokiej patelni 0.5 litra oleju rzepakowego i go mocno rozgrzewamy. Aby sprawdzić czy olej jest odpowiednio nagrzany należy wrzucić trochę ciasta i jak szybko wypływa , to znaczy, ze dobry.

Z ciasta formujemy kuleczki, może być tak jak na filmiku (masz dwa filmiki jak przesuniesz palcem w lewo), a możesz je formować zmoczoną ręką i również wrzucać przy pomocy łyżki. Kuleczki same się przekręcają, ale trzeba ich pilnować. Gdy są już rumiane, znaczy, że wyciągamy. Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Jeden pączek ma 50 kcal (16g) wyszło 27 pączków.
B:1.3g T:4.3g W:1.6g
Wliczyłam w nie ok. 100 ml oleju, ale to ciężko policzyć bardzo dokładnie, bo część oleju odsączamy na ręczniku, a wódka zapobiega jego wchłanianiu.😀

Dodaj komentarz

Top