3 Bit – przepyszne, bezpieczeniowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Warstwy chrupiących herbatników, kremowego kajmaku, delikatnej masy budyniowej oraz lekkiej bitą śmietany tworzą niezapomniany smakowy festiwal w każdym kęsie.
To ciasto robie na wszystkie ważne okazje – nie zdarzyło się, aby komuś nie smakowało.
Składniki na naczynie/blachę o wymiarach 33×24:
- 2 budynie waniliowe ( 2 x 40 g)
- 500 ml mleko 1.5 % (600 g)
- miękkie masło (200 g)
- mocno schłodzona śmietanka 30% (500 g)
- puszka kajmaku (460 g)
- herbatniki z ząbkam (wybrałam pełnoziarniste 2 opakowania z Biedry ) (500 g)
- biała i mleczna czekolada do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Wyłóż herbatniki na spód naczynia, posmaruj je kajmakiem (warto go wcześniej podgrzać, będzie latwiej rozsmarować), znowu warstwa herbatników . Masło w temperaturze pokojowej ubij mikserem na puch lub trzepaczką następnie partiami dodawaj wcześniej ugotowany i wystudzony budyń (budyń gotuje w 500 ml mleka, w 100 ml rozpuszczam proszek – resztę robię tak jak na opakowaniu (nie wsadzaj go do lodówki, niech sam wystygnie Miksuj na średnich obrotach, aż powstanie gładka masa budyniowa.
Krem budyniowy wyłóż na herbatniki.
Ostatnia warstwa to bita śmietana. Schłodziną śmietanę ubij na sztywno. Jak będziesz ubijać mikserem, to uważaj, aby jej nie przebić, bo wyjdzie masło. Wyłóż ją na herbatniki.
Posyp startą czekoladą lub kakao. Wczoraj Patryk wymyślił, że zetrze czekoladę w dwóch kolorach na grubych oczkach
i trzeba przyznać, że apetycznie to wygląda.
Ciasto dziele na 20 kawałków( jeden ma 117 g)
Kawałek ma 388 kcal B:5.3 g T.20.8 g W:37 g