Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Krem z dyni to jeden z moich ulubionych kremów, jednak musi być dobrze doprawiony i z dodatkiem prażonych ziaren. Jesień w tym roku nas rozpieszcza, jednak nie wiem jak Tobie, ale mi od września chce się na nowo zup. Zupy cenie sobie za to, że zawsze dobrze smakują po odgrzaniu, mają mało kalorii,  a w dodatku mamy posiłek w lodówce i nie grozi nam podjadanie.

 

Dynię warto jeść między innymi dlatego, że jest ona źródłem witaminy C, potasu, przeciwutleniaczy i błonnika, który mój organizm uwielbia - im więcej, tym lepiej.

 

Jedna porcja zupy ma tylko 80 kcal - z mojego przepisu wychodzi 6 porcji jak ze zdjęcia.

Oddzielnie doliczamy dodatki - 5g pestek dyni i 5g pestek słonecznika raz plasterek szynki parmeńskiej.

 

Porcja ze zdjęcia z dodatkami ma 174 kcal

B:10.1g T:7.6g W:19.5g

 

Składniki:

  • Dynia Hokkaido (700g)
  • Piramidka smaku (Lidl ) 
  • 1 papryka czerwona (230g)
  • Pół selera korzeniowego (160g)
  • 1 cebula (100g)
  • Korzeń pietruszki (80g)
  • 1 marchew (45g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • 1500 ml wody
  • plaster szynki parmeskiej
  • pestki słonecznika i dyni
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Przyprawy po szczypcie (zaufaj swojemu smakowi): chilli, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, curry)

 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i paprykę kroimy na kawałki, cebulę kroimy na pół, a czosnek dodajemy w łupinkach. Wszystkie warzywa smarujemy oliwą lub innym roślinnym olejem oraz pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Ja zawsze sprawdzam poprzez wsadzenie widelca w miąższ. 
  2. W międzyczasie nastawiamy wodę, dodajemy liście i ziele oraz zagotowujemy
  3. Do zagotowanej wody dodajemy pozostałe warzywa, piramidkę smaku oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Upieczoną dynie i paprykę obieramy ze skórki, dodajemy do zupy - cebulę i obrany pieczony czosnek również. 
  5. Wszystko doprawiamy do smaku. To Tobie ma smakować.
  6. Pestki prażę na patelni na złoty kolor.
  7. Szynkę również wrzucam na chwilę na patelnię. 

 

To by było na tyle. Pyszne, zdrowe i szybkie w wykonaniu, czyli tak jak lubię najbardziej.

Smacznego!

 

Zupa z dyni

17 września 2020
15 kwietnia 2021
Curry z piersią z indyka i warzywami podawana z ryżem i świeżą kolendrą w 20 minut Porcja ze (1/4 sosu i 50 g ryżu razem 570g) dostarcza 605 kcal B:31.1g T:22.2g W:69.2g Składniki na 4 porcje: 450g piersi z indyka
15 kwietnia 2021
Przez żołądek do serca. Jednak do stosowania cały rok, a nie tylko dzisiaj. Poczułam wiosnę patrząc na to zdjęcie. A Ty? Moja porcja ma 498 kcal B:23.8g T:32.2g W:28.9g Sposób wykonania: Rozcinam parówkę prawie do końca i zawijam w serduszko,
15 kwietnia 2021
Sezon na kurki trwa, a że to moje ulubione grzyby, więc tak oto powstał kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Makaron z dzisiejszego przepisy przygotowuje się 20 minut. Jest to danie niezwykle proste, ale za to jakie efektowne! Idealne, gdy chcesz

Najnowsze przepisy

Komentarze: