Warzywna zupka od @natibuczi z piersią z kurczaka i dodatkami w stylu azjatyckim
To jedna z lepszych zup jaką ostatnimi czasu udało mi się stworzyć. Bardzo łatwa (robi się prawie sama) i bardzo smaczna! A Ty lubisz azjatyckie smaki?
Porcja ze zdjęcia (570g) dostarcza 287 kcal
B:15g T:6.1g W:43.7g
Składniki na 6 taki porcji:
- 2 marchewki (kroimy jak lubimy)
- 1 pietruszka (kroimy jak lubimy)
- 1/3 selera (kroimy jak lubimy)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 małe cebulki (podsmażamy na suchej patelni)
- pół opakowania mieszanki chińskiej (250g)
- puszka pomidorów
- pierś z kurczaka (200g)
- makaron ryżowy/ryż (200g)
- jajko (3 sztuki)
- cebula prażona (80g na wszystkie porcje)
- przyprawy (według własnego uznania, lepiej dać na początku mniej)
- papryka słodka
- chilli
- kurkuma
- czerwone curry
- zioła tajskie
- trwa cytrynowa
- sos sojowy - 2 łyżki
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- natka pietruszki/kolendra
Sposób wykonania:
- Napełniamy duży garnek 1.5l wody.
- Wsadzamy pierś z kurczaka i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, czekamy aż się zagotuje, zbieramy pianę z kury.
- Dodajemy warzywa - marchewka, pietruszka, seler, cebula.
- Gdy powyższe warzywa gotują się już 5-7 min, dodajemy mieszankę chińską, pomidory w puszce i przyprawy.
- Gotujemy wszystko razem jeszcze ok 10-15 min (najlepiej sprawdzić czy marchewka jest już miękka).
- Podajemy z makaronem/ryżem (gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu).
- Podaję z pietruszką lub kolendrą, prażoną cebulką i jajkiem.
Gotowe!
