Zapiekanki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym, pieczarkami i serem.
Dzisiaj wymyśliłyśmy z Siostrą taką wersję ślimaczków z wędzonym łososiem bałtyckim. Wyszły mega pycha. To zdecydowanie hit każdej imprezy, ale też super przekąska w stylu pizzy, którą robi się bardzo szybko.
Z poniższych składników wychodzi 12 zapiekanek. Jedna ma 123 kcal.
B:4g T:7.5g W:8.7g.
Przepis:
- opakowanie ciasta francuskiego smarujemy ketchupem i przyprawiamy oregano, bazylią i słodką papryką,
- układamy, 70g wędzonego łososia
- następnie 4 plastry sera żółtego gouda (80g)
- kroimy 3 pieczarki bardzo drobno i układamy na wcześniejszych składnikach,
- na koniec posypujemy wszystko pieprzem i solą.
Sposób przygotowania:
- Pamiętajcie, aby wszystkie warstwy były stosunkowo cienkie - wtedy ciasto lepiej się zawinie.
- Zawijamy w rulon i kroimy na małe kawałki.
- Na blachę wykładamy papier, kładziemy pizzerki i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Po 15 minutach pieczenia smarujemy roztrzepanym jajkiem - najlepiej jest użyć silikonowego pędzelka.
- Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 5/10 minut. Ciasto ma być wyrośnięte i zarumienione.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Przepis:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku (jak lubisz mocny) jak słaby to 1, ja daję jeszcze koperek jak mam
- sól i pieprz do smaku
- jak chcesz, aby konsystencja sosu była mniej lejąca - dodaj łyżeczkę majonezu
