Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Zapiekanki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym, pieczarkami i serem.

Dzisiaj wymyśliłyśmy z Siostrą taką wersję ślimaczków z wędzonym łososiem bałtyckim. Wyszły mega pycha. To zdecydowanie hit każdej imprezy, ale też super przekąska w stylu pizzy, którą robi się bardzo szybko.

Z poniższych składników wychodzi 12 zapiekanek. Jedna ma 123 kcal.
B:4g T:7.5g W:8.7g.

Przepis:

  • opakowanie ciasta francuskiego smarujemy ketchupem i przyprawiamy oregano, bazylią i słodką papryką,
  • układamy, 70g wędzonego łososia
  • następnie 4 plastry sera żółtego gouda (80g)
  • kroimy 3 pieczarki bardzo drobno i układamy na wcześniejszych składnikach,
  • na koniec posypujemy wszystko pieprzem i solą.

 

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętajcie, aby wszystkie warstwy były stosunkowo cienkie - wtedy ciasto lepiej się zawinie.
  2. Zawijamy w rulon i kroimy na małe kawałki.
  3. Na blachę wykładamy papier, kładziemy pizzerki i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  4. Po 15 minutach pieczenia smarujemy roztrzepanym jajkiem - najlepiej jest użyć silikonowego pędzelka.
  5. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 5/10 minut. Ciasto ma być wyrośnięte i zarumienione.


Najlepiej smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.


Przepis:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku (jak lubisz mocny) jak słaby to 1, ja daję jeszcze koperek jak mam
  • sól i pieprz do smaku
  • jak chcesz, aby konsystencja sosu była mniej lejąca - dodaj łyżeczkę majonezu

 

 

Zapiekanki z wędzonym łososiem

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: