Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Zapiekanki z karmelizowaną cebulką i pieczarkami w sosie sojowym z dwoma rodzajami sera, ziołami i chilli

Składniki na 2 sztuki:

  • bagietka paluch wieloziarnisty (70g)
  • pieczarka (80g)
  • pomidor koktajlowy (80g)
  • passata pomidorowa (40g)
  • mozzarella light (30g)
  • brie blue/gorgonzola (30g)
  • przyprawa zioła toskańskie
  • sos sojowy (10g)
  • kolendra
  • garść rukoli
  • bazylia
  • płatki chilli


Jedna sztuka dostarcza 202 kcal (200g)
B:10.6g T:5.7g W:27g

Sposób wykonania:

  1. Bagietkę przecinamy na pół, zwilżamy wodą i wsadzamy do piekarnika nagrzanej do 180 stopni (góra-dół) na 4 minuty.
  2. Następnie smarujemy passata, posypujemy przyprawą. Pieczarki i cebule kroimy w ulubiony kształt, dodajemy na patelnie i zalewamy 3 łyżkami wody, zostawimy mały ogień i czekamy aż woda odparuje.
  3. Po odparowaniu dodajemy łyżeczkę cukru, sos sojowy, sól i pieprz. Czekamy aż pieczarki wchłoną sos powstały z sosu sojowego i cukru (ok. 5 minut). Warto pamiętać o małym ogniu.
  4. Na passate wykładamy rukolę, pieczarki i rozdrobnione sery i pomidorki podzielone na 4 części.

  5. Wkładamy do piekarnika na 5 minut lub do czasu aż ser się rozpuści. Na koniec dajemy świeże zioła i posypujemy chilli.
  6. Można pokroić na kawałeczki i serować rodzinie/gościom. Szybko zniknął, zobaczysz.

 

 

Zapiekanki z karmelizowaną cebulką i pieczarkami

12 sierpnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: