Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jedna miseczka jak ze zdjęcia ma tylko 131 kcal!
B:5.8g T:6.1g W:14.7g

Dlaczego warto jeść kapustę?
Podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie.


Ma tyle witaminy C co cytryna, a w dodatku posiada niezbędne dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutynę.

Ta zupa jest przepyszna, to przepis na bazie przepisu mojej mamy.

Sposób wykonania:
1. Do dużego garnka - min. 5 l wlewasz 3 litry wody i wkładasz dwa żeberka. Waga - 500g, bez kości 200g. Wrzucasz też 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Dodajesz łyżkę soli i szczyptę pieprzu. Gotujesz tak 40 minut.
2. W międzyczasie obierasz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Kroisz na kawałeczki i dodajesz do gara.
3. Na patelni rozpuszczasz masło i dodajesz na patelnie pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojoną kapustę. Smażysz ok. 5-7 minut i dodajesz do gara.
4. Dodajesz włoszczyznę, puszkę pomidorów i koncentrat.
5. Teraz czas na doprawianie, ja dałam czosnek granulowany, słodką paprykę, pęczek koperku, jeszcze trochę soli i pieprzu. Dodawaj po trochu i sprawdzaj czy smak jest dla Ciebie ok. To Tobie ma smakować.
6. Gdy minie 20 minut od włożenia do garnka ziemniaków, to znaczy, że możesz wyłączyć gaz i zupka jest gotowa.


Gotowe! Uwaga! Wychodzi 5l zupy. Ale serio jest przepyszna mmmmniami! Ja zjadłam od razu dwie miseczki.

 

 

Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: