Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wegański krem z pieczonej papryki, pomidorków koktajlowych na bulionie warzywnym. Krem podałam z kaszą gryczaną i pestkami dyni. Do przygotowania w 30 min. Powstał spontanicznie przy okazji wykorzystania już lekko pomarszczonych warzywek. Staram się nie marnować jedzenia.

Porcja ze zdjęcia ma 312 kcal i dostarcza 12.1 g białka, 5.9 g tłuszczy i 56.6 g węgli.


Przepis:

  • 4 papryki
  • 4 małe cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 pomidorków koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie powyższe warzywa myjemy, kroimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Warzywa posypujemy przyprawami. Ja dałam: tymianek, paprykę wędzoną, oregano, solą i pieprzem. Wszystkiego po szczypcie. Warzywa zalewam łyżką oleju rzepakowego.
  3. Wkładam warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę 15 minut.
  4. Bulion: 2 litry wody zagotowujemy z 3 ziarnami ziela angielskiego i 3 liśćmi laurowymi, dajemy sól i pieprz( tyle ile lubisz). Ja dałam łyżkę stoli i dużo pieprzu.
  5. Gdy wywar zaczyna się gotować dodaję pokrojone: 2 marchewki, 2 małe pietruszki, pół selera
  6. Gotuję bulion 15 min. Gdy warzywa są już prawie gotowe, do bulionu dodaję upieczone warzywa i gotuję wszystko razem pod przykryciem jeszcze 5 min. Próbuję i sprawdzam czy trzeba doprawić.
  7. Tutaj dodałam jeszcze trochę wędzonej papryki i jedną suszoną papryczkę Piri Piri, dla podkręcenia smaku.
  8. Kaszę ugotowałam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

 

Gotowe!

 

Wegański krem z pieczonej papryki

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: