Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jedna porcja jak na kanapce dostarcza 107 kcal
B: 3.9g B:5.0g W:11.7g
Dzielę taki pasztet na 12 porcji

Pasztet robiłam już wiele razy, za każdym razem wychodzi tak samo dobry.

Przepis:

  1. 3 cukinie (średnie, jak małe to 4).
  2. 1 duża lub dwie małe cebule
  3. 1 duża marchewka lub dwie małe - trzemy.
  4. 3 ząbki czosnku
  5. Cukinie, marchewkę i cebule trzemy i solimy - ok. łyżka (zależy jak słone lubisz), następnie zostawiamy w misce na min. 1h, aż puści wodę. Później wkładamy ją do sitka/durszlaka i mocno odciskamy jak najwięcej wody.
  6. Dodajemy 3 jajka w temperaturze pokojowej, 6 łyżek bułki tartej i 5 łyżek kaszy manny oraz 4 łyżki oliwy z oliwek.
  7. Wszystko łączymy i dodajemy przyprawy - wyciśnięte 3 ząbki czosnku, pieprz świeżo mielony, słodka papryka (pół łyżeczki, szczypta kurkumy, natka pietruszki (świeża) - 4 gałązki. Daje też szczyptę przyprawy kebab-gyros, lubię jej smak. Wszystko dokładnie mieszkamy.
  8. Ja tym razem dodałam także 3 plastry żółtego sera pokrojonego w drobną kosteczkę i 2 łyżki prażonej cebulki - kupuję ją w Biedronce. Jeszcze kiedyś dodałam 2 łyżki kukurydzy konserwowej i też był super
  9. Bierzemy standardową formę keksówkę, smarujemy ją oliwą i kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy masę.
  10. Pasztet studzimy i dopiero kroimy. Później trzymamy w lodówce.. Do NAGRZANEGO do 180 stopni piekarnika wkładamy i pieczemy godzinę. Jednak każdy ma inny piekarnik i warto pilnować


Pasztet z cukinii to zdecydowanie mój ulubiony dodatek do chleba, zaraz obok past warzywnych. Super smakuje z ogórkiem kiszonym. Wiem, że wiele z Was już robiło ten pasztet. Kto robił? Jak smakował?

 

 

Warzywny pasztet z cukinii i marchewki

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: