Warzywny pasztet z cieciorką, cukinią i marchewką z kukurydzą
Jedna porcja jak na kanapce dostarcza 107 kcal
B: 4.6g B:4.4g W:13g
Dzielę taki pasztet na 15 porcji. Do kcal nie jest wliczony chleb.
Pasztet robiłam już wiele razy, tym razem postanowiłam dodać 2 nowe składniki. Cieciorkę i kukurydzę. Przepis powstał przypadkiem, miałam za mało cukinii.
Przepis:
Składniki:
- 2 cukinie (średnie)
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- Cieciorka 300g
Sposób przygotowania:
- Cukinie, marchewkę i cebule trzemy i solimy - ok. łyżka (zależy jak słone lubisz), następnie zostawiamy w misce na min. 1h, aż puści wodę. Później wkładamy ją do sitka/durszlaka i mocno odciskamy jak najwięcej wody.
- Cieciorkę z Lidla (300g) dokładnie opłukujemy i blendujemy razem z cebulą i czosnkiem.
- Dodajemy 3 jajka w temperaturze pokojowej, 6 łyżek bułki tartej i 5 łyżek kaszy manny oraz 4 łyżki oleju rzepakowego.
- Wszystko łączymy i dodajemy przyprawy - wyciśnięte 3 ząbki czosnku, pieprz świeżo mielony, słodka papryka (pół łyżeczki, szczypta kurkumy, natka pietruszki (świeża) - 4 gałązki. Daje też szczyptę przyprawy kebab-gyros, lubię jej smak. Wszystko dokładnie mieszkamy.
- Dodajemy 5 łyżek odsączonej kukurydzy konserwowej.
- Bierzemy standardową formę keksówkę, smarujemy ją oliwą i kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy masę.
- Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy i pieczemy godzinę. Jednak każdy ma inny piekarnik i warto pilnować.
- Pasztet studzimy i dopiero kroimy. Później trzymamy w lodówce.
- Pasztet super się komponuje z ogórkiem kiszonym.
