Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Warzywny pasztet z cieciorką, cukinią i marchewką z kukurydzą

Jedna porcja jak na kanapce dostarcza 107 kcal
B: 4.6g B:4.4g W:13g
Dzielę taki pasztet na 15 porcji. Do kcal nie jest wliczony chleb.

Pasztet robiłam już wiele razy, tym razem postanowiłam dodać 2 nowe składniki. Cieciorkę i kukurydzę. Przepis powstał przypadkiem, miałam za mało cukinii.

Przepis:


Składniki:

  • 2 cukinie (średnie)
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • Cieciorka 300g

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie, marchewkę i cebule trzemy i solimy - ok. łyżka (zależy jak słone lubisz), następnie zostawiamy w misce na min. 1h, aż puści wodę. Później wkładamy ją do sitka/durszlaka i mocno odciskamy jak najwięcej wody.
  2. Cieciorkę z Lidla (300g) dokładnie opłukujemy i blendujemy razem z cebulą i czosnkiem.
  3. Dodajemy 3 jajka w temperaturze pokojowej, 6 łyżek bułki tartej i 5 łyżek kaszy manny oraz 4 łyżki oleju rzepakowego.
  4. Wszystko łączymy i dodajemy przyprawy - wyciśnięte 3 ząbki czosnku, pieprz świeżo mielony, słodka papryka (pół łyżeczki, szczypta kurkumy, natka pietruszki (świeża) - 4 gałązki. Daje też szczyptę przyprawy kebab-gyros, lubię jej smak. Wszystko dokładnie mieszkamy.
  5. Dodajemy 5 łyżek odsączonej kukurydzy konserwowej.
  6. Bierzemy standardową formę keksówkę, smarujemy ją oliwą i kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy masę.
  7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy i pieczemy godzinę. Jednak każdy ma inny piekarnik i warto pilnować.
  8. Pasztet studzimy i dopiero kroimy. Później trzymamy w lodówce.
  9. Pasztet super się komponuje z ogórkiem kiszonym.

 

 

Warzywny pasztet

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: