Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

1 porcja (115g) dostarcza 299 kcal

B:9.2g T:16.6g W:28.6g

Składniki na całe naczynie (8 porcji):

  • biszkopty (220g)
  • mascarpone (250g)
  • skyr waniliowy (450g)
  • zaparzona czarna kawa(z dwóch łyżeczek)
  • cukier z wanilią/cukier wanilinowy (10g)
  • czekolada (18g)

 

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone dokładnie mieszamy ze skyrami i cukrem do czasu aż nie będzie grudek. Ja zrobiłam to trzepaczką, można mikserem.
  2. Do naczynia (29 x 23 x 7 cm) kolejno wkładamy biszkopty namoczone kawą, następnie 1/3 masy i znowu biszkopty, aż będzie po 3 warstwy.
  3. Następnie posypujemy 3 kostkami startej gorzkiej czekolady (lub jakiej chcesz, może być też kakao).
  4. Przykrywamy przykrywką lub folią. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Z samych skyrów też będzie spoko, ale nie tak pyszne jak z mascarpone. Pewne produkty są nie do podrobienia, a w moich przepisach chodzi przede wszystkim o smak.

 

Ciasto ma zbitą konsystencje, wiec można podawać także w kawałkach. Jednak ja preferuje podanie w taki sposób z ulubionymi owocami.

 

 

Tiramisu po mojemu w 10 minut

12 sierpnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: