Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Szparagi z jajkiem w koszulce w 10 minut

Porcja ze zdjęcia dostarcza 138 kcal
B:11g T:5.8g W:11.2g

Szparagi zawsze kojarzą mi się z wiosną. Nie możemy korzystać z wiosny, to chociaż wiosna na talerzu.

Przepis:

  1. Myję szparagi i urywam im końce. Gdy napniesz szparaga, to złapie się w odpowiednim miejscu.
  2. Wrzucam do wrzącej, delikatnie osolonej wody i gotuję pod przykryciem przez 8 minut. Szparagi są wtedy chrupiące.
  3. Dzisiaj jedna z Was napisała mi, że najlepiej gotować szparagi w wąskim garnku w pozycji pionowej, bo góra potrzebuje tylko chwili. Dlatego jej nie zanurzamy. Dziękuję za radę.
  4. Jajko w koszulce. Do małego garnka nalewam wody, garnek ma być w połowie zapełniony.
  5. Wodę zagotowuję i dodaję łyżkę octu. Robię wirek łyżką i wbijam jajko do środka. Gotuję 2 minuty. Nie dłużej, bo żółtko się zetnie. Wyciągam łyżką durszlakową.
  6. Posypałam świeżo mielonym pieprzem i ziołami toskańskimi

 

Gotowe!

 

 

Szparagi z jajkiem

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: