Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kto zna?

Kawałek ze zdjęcia dostarcza 418 kcal

B: 5g T: 10.1g W: 84.3g

A tak przy okazji o 19 zapraszam na live z dietetykiem. Pogadamy sobie o nawykach żywieniowych i odpowiemy na Wasze pytania razem z Dorotą @slodkie_fajne_ale_dietetyczne.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1.5 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 2.5 szklanki płatków jaglanych/owsianych lub innych błyskawicznych
  • cynamon
  • cukier


Sposób wykonania:

  1. Potrzebujesz blaszkę keksówkę i papier do pieczenia
  2. Płatki jaglane/owsiane wsypujemy do miaki i zalewamy mlekiem. Możesz użyć jakiego chcesz mleka.
  3. Odstawiamy na 20 min, aż płatki wsiąknął mleko. Do płatków dodaję jeszcze szczyptę cynamonu i łyżkę erytrytolu.
  4. W międzyczasie obieramy jabłka i gruszki, kroimy na małe kawałeczki. Z jednego jabłka ze środka wycinamy 3 plastry do dekoracji - jeżeli chcesz oczywiście.
  5. Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy masło i dodajemy owoce. Posypujemy je 2 łyżkami erytrytolu lub innym cukrem. Smażymy do czasu aż owoce będą na tyle miękkie, że jak dotkniesz łyżką, to będą się rozpadać.
  6. Na papier do pieczenia wykładamy połowę płatków, następnie jabłka i kolejną warstwę płatków. Przystrajamy jabłkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (góra-dół).

Szarlotkowa pieczona owsianka z cynamonem

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: