Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Porcja ze zdjęcia (cała patelnia=684g), jednak ja zjadam pół takiej porcji + do tego bułka wieloziarnista+ odrobina margaryny lub masła = B:29.3g T:26.3g W:53g

Sposób wykonania:

  1. Sztukę papryki i cebuli kroimy w kostkę, a w międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżeczkę oliwy.
  2. Warzywa smażymy do miękkości. Następnie dodajemy sos pomidorowy z bakłażanem i serem z @lidlpolska Italiamo (pół opakowania) oraz dodajemy posiekany ząbek czosnku.
  3. Dodajemy także przyprawy: zioła toskańskie, kmin rzymski, 18 ziół Ojca Mateusza, pieprz czosnkowy i odrobinę soli.
  4. Smażymy na średnim ogniu, aż woda całkiem odparuje. robimy łyżką dwa miejsca na jajko, wbijamy je i czekamy, aż jajka się zetną (ja zawsze robię z płynnym żółtkiem i w nim sobie moczę pieczywo).
  5. Wszystko posypałam natką pietruszki.

 

 

Szakszuka po mojemu

08 lutego 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: