Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Stek z tuńczyka z frytkami z piekarnika i sałatką czyli obiad w 20 minut.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 392 kcal
B:28.4g T:16.1g W:32g

 

Dalej wierzysz w mit, że ziemniaki tuczą? Jakie jeszcze mity dietetyczne znasz?

Składniki:

Wszystkie z Lidla (całe zakupy kilka postów wcześniej-tam zobaczysz produkty):

  • stek z tuńczyka (105g)
  • frytki (120g)
  • garść rukoli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • łyżeczka pestek dyni
  • odrobina octu balsamicznego
  • limonka do skropienia ryby


Sposób przygotowania:

  1. Rybę natrzeć solą i pieprzem oraz usmażyć na patelni grillowej (5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej). Tuńczyka można jeść surowego więc jak lubisz lekko zarumienionego, to skróć czas smażenia o 2 minuty).
  2. Frytki upiekłam w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wybieram frytki, które mają 96% ziemniaków i 4% oleju w swoim składzie).
  3. Warzywa ułożyć jak na zdjęciu, polać sosem i posypać podprażonymi na suchej patelni na złoty kolor.


Pysznie, szybko i zdrowo. Nie demonizuj frytek, gotowce nie są złe, a 100g ziemniaków ma wysoki indeks sytości i stosunkowo mało kalorii. Tyle samo ryżu ma już ponad 350 kcal. Ja wolę zjeść 5 razy więcej ziemniaków, to mi się bardziej opłaca. Smacznego.

 

Stek z tuńczyka z frytkami

15 kwietnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: