Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Spring rollsy z krewetkami i warzywami i sosem sojowym - tańszy odpowiednik sushi do przygotowania w 15 minut.

Jedna sztuka ma tylko 93 kcal (137g)
B:7.5g T:1.9g W:12.3g


Do przygotowania spring rollsów wykorzystałam papier ryżowy z tapioką z marki Asia Flavours. Tapioka jest lekko strawna i idealna dla osób, które nie tolerują glutenu.

Do przygotowania 3 spring rollsów wykorzystałam:

  • 3 sztuki papieru (w paczce jest więcej, ale super się przechowują),
  • 120g krewetek
  • 8 plastrów papryki żółtej i 8 czerwonej
  • sałatę rzymską (3 duże liście)


Nie przyprawiam rollsów, bo sos sojowy jest słony.

Krewetki królewskie usmażyłam na maśle (10g) na złoty kolor. Około 4 minuty na stronę.

Papier moczymy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wykładamy na talerz, składniki dzielimy na 3 równe części i układamy na pieprze. Następnie zawijamy od góry i następnie zwijamy. Tak jak krokiety.

Super przekąska na gorące dni, posiadówkę ze znajomymi, czy po prostu w ramach chociażby kolacji.

 

 

Spring rollsy z krewetkami

11 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: