Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Spaghetti z makaronem z cukinii - porcja 300 kcal

Gdy chcę odchudzić spaghetti, robi makaron z cukinii. Pyszna kompozycja i bardzo prosta i szybka, a do tego zdrowa.

Porcja ze zdjęcia (635g!) ma 316kcal
B:10.3g T:10.5g W:27g

Przepis (2 porcje):

  • 200g mięsa wołowego (ja kupuję na wagę w Stokrotce), ale może być inne mięso albo i tofu - przepis jest na profilu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • przyprawy: zioła włoskie/prowansalskie, papryka słodka, odrobina papryki ostrej, sól i pieprz do smaku. Ja zawsze daję na początku trochę, a później próbuję i jak trzeba daje więcej
  • sos: na patelnię dajemy mięso- nie daję oleju, bo wołowina ma już w sobie tłuszcz. Gdy się wytopi daję pokrojoną w kostkę cebule i wyciśnięty czosnek. Następnie daję pomidory, koncentrat praz przyprawy.

 

Sposób wykonania

  1. Wszystko mieszam i duszę pod przykryciem 15 minut.
  2. Następnie odkrywam i gotuję jeszcze 10-15 minut. W razie potrzeby zagęszczam mąką.
  3. 2 cukinie - u mnie na zdjęciu jest cała cukinia obrana obieraczką. Gdy dochodzimy do pestek, dalej już nie obieramy.
  4. Wrzucamy na gorącą wodę i po 5-7 minutach makaron jest gotowy.
  5. Ja już solę na talerzu. Można dać trochę oliwy do makaronu.


Do dania pasuje ser i świeża bazylia.

 

 

Spaghetti z makaronem z cukinii

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: