Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Każdy robi carbonare trochę inaczej, ja najbardziej lubię właśnie taką. W dodatku jak na danie z boczkiem, ma  dość mało kalorii i całkiem przyjemny rozkład makroskładników.

 

Porcja ze zdjęcia ma 452 kcal

B:24.2g T:14.8g W:54.9g

 

Przepis na 1 porcję:

  • 70g makaronu spaghetti (ja zawsze wybieram z pszenicy durum)
  • 2 plastry boczku parzonego wędzonego - kroimy i smażymy na rozgrzanej i suchej patelni - gdy bekon zacznie się topić dodajemy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli. Smażymy ok. 5-7 minut. Następnie ugotowany makaron bez odcedzania dodajemy na patelnię. Mieszamy razem z bekonem i cebulą.
  • Ściągamy patelnię z makaronem z ognia, a do miseczki wbijamy jajko, dodajemy do niego pieprz, sól oraz 15g sera grana padano/parmezanu. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do gorącego makaronu, energicznie mieszamy, aby jajko się nie ścięło. Ma wyglądać tak jak na zdjęciu. Wykładamy na talerz.
  • Na koniec warto dodać natkę pietruszki i jeszcze trochę parmezanu i pieprzu.

 

Mamy to szczęście, że dostajemy jajka od dziadków ze wsi, które mają bardzo żółte żółtka. Im zawdzięczam ten kolor makaronu.

 

 

Spaghetti a'la Carbonara

10 listopada 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: