Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Każdy robi carbonare trochę inaczej, ja najbardziej lubię właśnie taką. W dodatku jak na danie z boczkiem, ma  dość mało kalorii i całkiem przyjemny rozkład makroskładników.

 

Porcja ze zdjęcia ma 452 kcal

B:24.2g T:14.8g W:54.9g

 

Przepis na 1 porcję:

  • 70g makaronu spaghetti (ja zawsze wybieram z pszenicy durum)
  • 2 plastry boczku parzonego wędzonego - kroimy i smażymy na rozgrzanej i suchej patelni - gdy bekon zacznie się topić dodajemy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli. Smażymy ok. 5-7 minut. Następnie ugotowany makaron bez odcedzania dodajemy na patelnię. Mieszamy razem z bekonem i cebulą.
  • Ściągamy patelnię z makaronem z ognia, a do miseczki wbijamy jajko, dodajemy do niego pieprz, sól oraz 15g sera grana padano/parmezanu. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do gorącego makaronu, energicznie mieszamy, aby jajko się nie ścięło. Ma wyglądać tak jak na zdjęciu. Wykładamy na talerz.
  • Na koniec warto dodać natkę pietruszki i jeszcze trochę parmezanu i pieprzu.

 

Mamy to szczęście, że dostajemy jajka od dziadków ze wsi, które mają bardzo żółte żółtka. Im zawdzięczam ten kolor makaronu.

 

 

Spaghetti a'la Carbonara

10 listopada 2020
23 lutego 2021
Domowe kuleczki a’la Lion, czyli mój ulubiony fit słodycz. Jedna kulka (dwa razy połowka ze zdjęcia) ma 106 kcal B:2.2 g T:4.3g T:13.8 g Kuleczki robi się 20 minut, a z przepisu wychodzi ich 9. Składniki: 5 wafli ryżowych (50g)
23 lutego 2021
Coś pysznego! Porcja ze zdjęcia (258g) - 1 sztuka ma 370 kcal B: 16.2g T:11.6g W:50.8g Sposób przygotowania: Parówki z Lidla, bułka z osiedlowego sklepu, zwykła pszenna. Parówkę wrzucamy na gorącą wodę, rozcinamy bułkę i wkładamy ser i parówkę. Można
23 lutego 2021
Jeżeli ktoś jeszcze nie słyszał o spodach z Gusto Bello dostępnych w Biedronce (mają bardzo prosty skład (mąka, woda, drożdże, olej, sól). Można robić na patelni, albo w piekarniku. Ja wolę z patelni. Cała pizza ma 646 kcal B:29.1 T:25.5g

Najnowsze przepisy

Komentarze: