Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Zapisz przepis, bo w najbliższym czasie pojawią się trzy przepisy z wykorzystaniem tego sosu, w różnych kombinacjach. Jedno mogę obiecać - będzie pysznie.

Sezon grzybowy trwa, ja grzybami zostałam obdarowana od naczelnych grzybiarzy Lublina Asi i Michała. A Ty chodzisz na grzyby?

Sos za zdjęcia dzielę na 8 porcji po 166g.
B:2.5g T:5.4g W:6g

Składniki:

  • 300g podgrzybków brunatnych (mogą być inne grzyby)
  • 65g śmietany 18%
  • 10g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny bez soli
  • 700 ml przegotowanej wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawy: pieprz, sól, pieprz czosnkowy, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, kurkuma (po szczypcie - smak dopasuj do swoich preferencji)
  • 30g mąki pszennej pełnoziarnistej


Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, następnie pokrojoną cebulę i po chwili grzyby.
  2. Smażymy ok. 2-3 minuty i dodajemy przyprawy oraz zalewamy wszystko wodą.
  3. Dusimy pod przykryciem 15 minut.
  4. Następnie dodajemy masło, a gdy się rozpuści to dodajemy śmietanę (aby śmietana się nie zważyła, to dajemy ją do szklanki oraz dodajemy trochę sosu (tzw. hartujemy). Gotujemy minutę. 
  5. Aby zagęścić sos do szklanki dodajemy mąkę i mieszamy ją z odrobiną zimnej wody oraz dokładnie mieszamy.
  6. Dodajemy do sosu, mieszamy dokładnie całość i wyłączamy. W razie potrzeby można doprawić.

 

Gotowe! Pyszny dodatek do obiadu lub kolacji.

 

 

Sos z podgrzybków brunatnych

06 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: