Dary lasu czyli sos grzybowy z gnocchi i ogórkiem kiszonym.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 422 kcal
B:14.2g T:14.5g W:56g
Składniki na sos (4 porcje – jedna 285g)
- cebula (100g)
- grzyby leśne (kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki)
- szpinak (100g)
- olej rzepakowy (10g)
- bulion (240ml)
- pęczek koperku (20g)
- przyprawy (czosnek niedźwiedzi, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
- śmietana 12% (200g)
Sposób przygotowania:
Aby oczyścić grzyby zalewam je wrzątkiem na 2 minuty, a następnie płuczę. Grzyby kroję na paseczki. Cebulę w piórka. Na patelnię dodaję olej, następnie cebulę, a po 3 minutach dodaje grzyby, szpinak, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawy. Wszystko zalewam bulionem i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec dodaję śmietanę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku pieprzem i solą.
Śmietanę dodajemy dopiero, gdy ściągniemy patelnie z gazu, warto ją zahartować . Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
—
Gnocchi z Biedronki (GustoBello) (150g), gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórki kiszone są od mamy (100g). Gnocchi posypałam ser grana padano (5g).