BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Dary lasu czyli sos grzybowy z gnocchi i ogórkiem kiszonym.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 422 kcal
B:14.2g T:14.5g W:56g



Składniki na sos (4 porcje – jedna 285g)

  • cebula (100g)
  • grzyby leśne (kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki)
  • szpinak (100g)
  • olej rzepakowy (10g)
  • bulion (240ml)
  • pęczek koperku (20g)
  • przyprawy (czosnek niedźwiedzi, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
  • śmietana 12% (200g)

Sposób przygotowania:

Aby oczyścić grzyby zalewam je wrzątkiem na 2 minuty, a następnie płuczę. Grzyby kroję na paseczki. Cebulę w piórka. Na patelnię dodaję olej, następnie cebulę, a po 3 minutach dodaje grzyby, szpinak, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawy. Wszystko zalewam bulionem i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec dodaję śmietanę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku pieprzem i solą.

Śmietanę dodajemy dopiero, gdy ściągniemy patelnie z gazu, warto ją zahartować . Na koniec doprawiam solą i pieprzem.

Gnocchi z Biedronki (GustoBello) (150g), gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórki kiszone są od mamy (100g). Gnocchi posypałam ser grana padano (5g).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *