Mój ulubiony czerwcowy obiad od dziecka. Latem smakuje najlepiej, ale można ten przepis odtwarzać również w inne pory roku.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 360 kcal
B:15.2g T:15.6g W:40.4g
Za fasolką szparagową już chodziłam z 3 tygodnie i wczoraj udało mi się kupić. Jak ja kocham nowalijki!
Jak nie znasz tego obiadu, to musisz go zrobić. Najlepszy!
Sposób wykonania:
- 150g ziemniaków skrobiemy i gotujemy w wodzie/na parze 20 minut, posypujemy koperkiem
- Fasolkę - 100g - obcinamy końce i gotujemy na parze/w wodzie 15 min. Ja mam garnek z dwoma piętrami i zrobiłam wszystko na raz
- Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy łyżkę bułki tartej - wszystko mieszamy i dodajemy ugotowaną fasolkę. Dodajemy sól i pieprz.
- 5 liści sałaty rwiemy, kroimy dwie rzodkiewki i ogórka oraz szczypiorek - mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego, solą i pieprzem
- Jajko smażymy na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju rzepakowego.
Uwielbiam!
