Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Klasyczny schabowy bez mięsa. Panierowane boczniaki z ziemniakami i surówką z pora i marchewki w 25 minut.

Boczniak to moje odkrycie tego roku. Wcześniej nie byłam do nich przekonana, ale ostatnio zauważyłam, że są na bazarku na który chodzę po warzywa. Kupiłam i zrobiłam jak klasyczne kotlety. Tak jadłam kanie jak byłam mała u babci. Jakie to jest dobre!

Porcja ze zdjęcia dostarcza 377 kcal
B:17.4g T: 9.8g W:62.3g

Przepis na dwie takie porcje:


Boczniaki:

  • 4 grzyby myjemy i osuszamy, odcinamy grube łodygi.
  • W misce roztrzepujemy jajko. Obtaczamy grzyby w jajku, następnie w bułce tartej i panierce panko (może być sama bułka) - łącznie 2 łyżki panierki.
  • Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, tak aby był mocno rozgrzany.
  • Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
  • Odsączamy nadmiar oleju na ręczniku papierowym.
     

Ziemniaki gotujemy tak jak lubisz - na talerzu jest 150g.

Pora kroimy, marchewkę, pół cebuli i jabłko trzemy na tarce. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Gotowe!

 

 

Schabowy bez mięsa

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: