Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Tofu to moje odkrycie 2020 roku, jem je przynajmniej raz w tygodniu. Jest to bardzo wdzięczny produkt - tani, chłonie smaki, ma dużo białka i super smakuje, w dodatku na mało kcal, a syci na długo.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 417 kcal
B:25.4g T:29.2g W:13.4g

Składniki na jedną porcję:

  • Opakowanie tofu wędzonego
  • Marynata: łyżka sosu sojowego, zioła tajskie, curry, papryka słodka wędzona, kurkuma, pieprz + łyżeczka oliwy do smażenia
  • 3 garście szpinaku
  • 3 łyżki kukurydzy
  • Łyżeczka pestek dyni (20g) - prażymy na suchej patelni na złoty kolor, dla lepszego smaku
  • 3 plastry suszonych pomidorów
  • Łyżeczka oliwy z oliwek do polania sałatki + przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz czosnek niedźwiedzi + sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Tofu marynujemy, odstawiamy na min.15 minut, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Wszystkie składniki układamy w misce, posypujemy przyprawami, pestkami dyni i polewamy oliwą z oliwek.


Jeżeli tak jak ja ograniczasz spożywanie mięsa, to tofu Ci bardzo w tym pomoże. Jest super! Znasz tofu? Lubisz? Jak tak, to koniecznie napisz mi jakie dania z jego wykorzystaniem najbardziej Ci smakują.

 

 

Sałatka z tofu

06 stycznia 2021
15 kwietnia 2021
Curry z piersią z indyka i warzywami podawana z ryżem i świeżą kolendrą w 20 minut Porcja ze (1/4 sosu i 50 g ryżu razem 570g) dostarcza 605 kcal B:31.1g T:22.2g W:69.2g Składniki na 4 porcje: 450g piersi z indyka
15 kwietnia 2021
Sezon na kurki trwa, a że to moje ulubione grzyby, więc tak oto powstał kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Makaron z dzisiejszego przepisy przygotowuje się 20 minut. Jest to danie niezwykle proste, ale za to jakie efektowne! Idealne, gdy chcesz
15 kwietnia 2021
Przez żołądek do serca. Jednak do stosowania cały rok, a nie tylko dzisiaj. Poczułam wiosnę patrząc na to zdjęcie. A Ty? Moja porcja ma 498 kcal B:23.8g T:32.2g W:28.9g Sposób wykonania: Rozcinam parówkę prawie do końca i zawijam w serduszko,

Najnowsze przepisy

Komentarze: