Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 314 kcal

B:25g T: 12.5g W:29.2g

 

Przepis na dwie porcje jak ze zdjęcia:

  1. Pojedynczą pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki i mieszamy dokładnie z marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut, a tak na prawdę, to im dłużej będziesz marynować kurczaka, tym lepiej
  2. Marynata: do miseczki dodajesz - 0.5 łyżeczki przyprawy gyros/kebab, łyżeczka słodkiej papryki, 0.5 łyżeczki suszonych pomidorów,0.5 łyżeczki czosnku, pieprz, łyżeczka oleju rzepakowego/oliwy, łyżkę wody, łyżeczkę musztardy i 5-6 kropel sosu WORCESTERSHIRE - bez tego sosu nie uzyskasz tego smaku!
  3. Sos - łyżeczka majonezu, 3 łyżki skyru/jogurtu naturalnego/ lub jogurtu, 5 kropel sosu worcestershire, czosnek granulowany, pieprz i sól do smaku oraz gałązka natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy
  4. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron (każda strona 3-4 min)
  5. Na tej samej patelni robimy grzanki z bagietki/bułki. Ja wybrałam paluch wieloziarnisty z Biedronki. Kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnie. Smażymy do zarumienienia.
  6. Na talerzu układamy sałatę rzymską/mix sałat/roszponkę/rukole/szpinak - 4 garście, kładziemy kurczaka, grzanki, pół pomidora/kilka koktajlowych, polewamy sosem i posypujemy serem/ ja użyłam grana padano super też będzie pasował parmezan, ale może być i mozzarella

 

To jedna z moich ulubionych sałatek!

 

 

Sałatka w stylu cezar z kurczakiem w wersji fit po mojemu

25 sierpnia 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: