Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Porcja XXL dla całej rodziny po mojemu w 20 minut.

Jedna porcja zdjęcia dostarcza 156 kcal
B:16.9g T: 5.2g W:13.4g

Przepis na 6 porcji po 200g:

  1. 300g pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki i mieszamy dokładnie z marynatą i odstawiamy na minimum 15 minut, a tak na prawdę, to im dłużej będziesz marynować kurczaka, tym lepiej.
  2. Marynata: do miseczki dodajesz - 0.5 łyżeczki przyprawy gyros/kebab, łyżeczka słodkiej papryki, 0.5 łyżeczki suszonych pomidorów, 0.5 łyżeczki czosnku, pieprz, łyżeczka oleju rzepakowego/oliwy, łyżkę wody, łyżeczkę musztardy i 5-6 kropel sosu WORCESTERSHIRE - bez tego sosu nie uzyskasz tego smaku!
  3. Sos - łyżeczka majonezu, 3 łyżki skyru naturalnego lub jogurtu, 5 kropel sosu worcestershire, czosnek granulowany, pieprz i sól do smaku oraz gałązka natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos tutaj dałam na spód - ale można też postawić w miseczce obok.
  4. Zielony sos - jedno ugotowane jajko na twardo zblendowane z 2 różyczkami ugotowanego brokuła.
  5. Kalafior - 6 różyczek. Kalafior i brokuł gotowałam razem (mrożona mieszanka z Biedronki)
  6. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron (każda strona 3-4 min).
  7. Na tej samej patelni robimy grzanki z bagietki/bułki. Na wybrałam paluch wieloziarnisty z Biedronki. Kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnie. Smażymy do zarumienienia.
  8. Na talerzu układamy sałatę rzymską (20 liści) albo jaką masz, 2 garście szpinaki, kładziemy kurczaka, grzanki, pokrojonego pomidora (1szt.) i posypujemy serem - ja użyłam grana padano (20g)
  9. Na koniec wszystko możemy posypać przyprawą suszone pomidory, czosnkiem z natką pietruszki albo pieprzem i solą. Dopasuj do siebie.

 

 

Sałatka a'la Cezar

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: