Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem, podpiekane ziemniaczki i mizeria w 25 minut.

Kolejny tradycyjny polski obiad w fit odsłonie. Tym razem dewolaj. To takie dobre i łatwe, a do tego zdrowe, że każdemu posmakuje.

Porcja zdjęcia dostarcza 436 kcal
B:49.4g T:11g W:37g

Przepis na dwie porcje:

  1. 300g piersi z kurczaka rozbijamy, do miski dodajemy jajko, pół łyżeczki przyprawy gyros oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy, a w tym czasie robimy pieczarki. 5 pieczarek i pół cebuli kroimy w kosteczkę. Dodajemy pół łyżeczki oleju na rozgrzaną patelnię i wrzucamy pieczarki i cebule. Smażymy ok. 5 minut.
  2. W międzyczasie kroimy w kosteczkę 3 plastry sera mozzarella light.
  3. Zawijanie roladek: bierzemy jedną pierś, do środka wkładamy pieczarki i mozzarelle i zawijamy. Aby roladki się nie rozpadły warto je związać nicią kuchenną lub wbić wykałaczki. Można owinąć w szynkę parmeńską. U nas były i z i bez szynki.
  4. ️Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy roladki przez 25 minut. Gdy wbija się widelec w mięso, znaczy, że gotowe.
  5. 300g ziemniaków gotujemy na parze przez 15 minut, gdy ziemniaki są już prawie gotowe, wyciągam je, do miski nasypałam czosnek i przyprawę do ziemniaków, wrzuciłam w to ziemniaki oraz dałam pół łyżeczki oliwy i piekłam na blaszce przez 10 minut. W tym samym czasie co roladki.
  6. 3 małe ogórki gruntowe, dwie rzodkiewki i pęczek szczypiorku kroimy, mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego i doprawiamy solą i pieprzem.


Gotowe.

 

 

Roladki z kurczaka z pieczarkami

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: