Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Risotto z krewetkami, boczniakiem, suszonymi pomidorami i szparagami z dodatkiem śmietany i parmezanu. Pychota.

Porcja ze zdjęcia (482g) dostarcza 390 kcal
B:22.6g T:11.4g W:52.5g

Mogłam odchudzić to danie jeszcze bardziej, ale człowiekowi się chce czasami masła i śmietany - a przynajmniej mi się chce. Tutaj wygrał smak, nie samym fit człowiek żyje. Jednak posiłek w dalszym ciągu jest zdrowy.

Przepis na 3 takie porcje:

  • 200g krewetek (Biedronka - My food) zawsze te kupuję, są mega
  • 6 szparagów pokrojonych (urywamy końce) - może być też szpinak
  • 150g ryżu do risotto (Kupiec)
  • 300g boczniaków - dwa duże - może być 5 pieczarek (kroimy)
  • 1.5 szklanki rosołu / bulionu / wody (350 ml)
  • 4 łyżki śmietany 12% (100g)
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • pół cebuli
  • łyżka masła / oleju
  • 6 plastrów suszonych pomidorów (kroimy)
  • 10g parmezanu do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i dodajemy drobno pokrojoną cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli dajemy boczniaki, a po 2 minutach ryż.
  3. Dolewamy bulion, dajemy krewetki i suszone pomidory oraz natkę pietruszki, przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czosnek granulowany, pieprz i sól do smaku. Daj przypraw tyle, ile lubisz.
  4. Dusimy ok. 10 minut i dodajemy szparagi - dusimy kolejne 7 minut i dodajemy śmietanę.
  5. Gdy ryż wsiąknie cały płyn, to znaczy, że risotto jest gotowe.
  6. Podałam z tartym parmezanem i natką pietruszki oraz przyprawą suszone pomidory.


To jest coś pysznego, serio!

 

 

Risotto z krewetkami i szparagami

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: