Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przepyszne i łatwe racuchy z rabarbarem z przepisu mojej mamy. U mnie dalej rabarbarowo, bo trzeba było zużyć rabarbar, który dostałam od cioci. Racuchy to dla mnie kolejny smak z dzieciństwa, zazwyczaj z jabłkiem, ale w sezonie też z rabarbarem. 

Policzyłam kcal i jestem w pozytywnym szoku.
Jeden racuch to 49 kcal
B:1.5g T:2.5g W:5.8g

Przepis na 22 racuchy:

  • 1 Jajko
  • 7 łyżek (137g) mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki (30g) cukru pudru
  • 250g umytego, obranego i pokrojonego na małe kawałeczki rabarbaru
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Mleko 1.5% szklanka (250ml)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia – ja do usmażenia 22 racuchów użyłam 4 łyżki stołowe oleju.
  • Cynamon – daj tyle, ile lubisz. Ja dałam ok. pół łyżeczki.
     

Sposób wykonania:

  1. Jajko mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem na jednolitą masę w dużej misce.
  2. Do mąki dodajemy proszek i dokładnie mieszamy.
  3. Do miski z jajkiem i cukrem dodajemy mleko, a następnie powoli mąkę, aby nie powstały żadne grudki. Ma być gęsta konsystencja. Ciasto ma się zatrzymywać na łyżce.
  4. Na koniec dodajemy rabarbar i cynamon. Dokładnie mieszamy.
  5. Rozgrzewamy patelnię, ale później zmniejszamy na najmniejszy ogień, aby racuchy się ładnie zarumieniły, ale też usmażyły w środku. Ja smażyłam partiami po 4-5. Smażymy na złoty kolor.
  6. Racuchy odsączam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.


Nam w domu najbardziej smakują posypane cukrem pudrem. Dzisiaj dodałam sobie też dżem malinowy i listki mięty.
Bardzo dawno nie jadłam racuchów, bardzo miło dzisiaj wjechały na stół.

 

 

Racuchy z rabarbarem

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: