Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wiosna na talerzu.

Ostatnio odkurzyłam garnek do gotowania na parze. Smak w sumie ten sam, bez oleju. Zapomniałam jaka to fajna sprawa.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 390 kcal
B: 36.3g T:7.6g 48.7g

Przepis:

  1. Do miski dodajemy: łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki musztardy, czosnek granulowany z natką pietruszki (Kamis), przyprawę gyros, pieprz i sól do smaku, 4 łyżki wody.
  2. Dokładnie mieszamy mięso z przyprawami (500g podudzi) i dostawiamy tak na przynajmniej pół dnia. Ja zrobiłam dzień wcześniej, wtedy mięso przechodzi przyprawami i jest przepyszne.
  3. Podudzia piekę w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 200 stopniach z termoobiegiem. Mój piekarnik jest dziwny i zawsze mi przypieka wszystko, ale najważniejsze, żeby w środku było wypieczone.
  4. Już Wam mówię jak policzyłam podudzia. Kupiłam 500g. Po zjedzeniu zważyłam kości i policzyłam różnicę. 500-130 (waga kości) = 370:4 = 92.5g. Zjadłam bez skóry, bo nie przepadam.
  5. Ziemniaki młode (185g) i marchewkę (120g) kroję na kawałki, wsadzam do miski, sypię przyprawy po szczypcie: czosnek z natką pietruszki i przyprawę do ziemniaków oraz sól.
  6. Gdy woda w garnku się gotuję dodaję na sitko ziemniaki i marchewkę – czekam 20 minut.
  7. Po 10 minutach na kolejne piętro w garnku do gotowania na parze wkładam szparagi (7 szt.). Szparagi wcześniej umyłam i urwałam końcówki.
  8. Gotuję 10 minut szparagi i wtedy już wszystko jest gotowe.


Przepyszny obiad. Spróbujesz takiego połączenia?

 

 

Podudzia z kurczaka z warzywami z pary

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: