Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Placki ziemniaczano - cukiniowe z piekarnika z odchudzonym sosem pieczarkowym na śmietanie w 30 minut.

Pieczarkowy sos do placków u mnie musi być na śmietanie. Jednak śmietana w dużych ilościach mi nie służy, a do tego ma dużo kcal. Wymyśliłam, jak mieć sos pieczarkowy na śmietanie, ale żeby było jej mało.

Porcja ze zdjęcia ma 350 kcal
B:15g T:11.8g W:48.3g
1 placek (66g) = 56kcal.

Przepis na 12 dużych placków i 4 porcje sosu jak ze zdjęcia:

  1. 400g ziemniaków (6 małych) i jedną cukinię (200g) trzemy na grubych oczkach.
  2. Solimy i odstawiamy na min. 30 min, aby warzywa puściły wodę.
  3. Odsączamy, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 jajka.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  6. Wykładamy placki na papier do pieczenia i pieczemy 15 minut z jednej strony, następnie przekładamy i pieczemy jeszcze 5 min. Im dłużej pieczesz, tym bardziej chrupiące wychodzą.


Sos:

  • Cebulę i 20 pieczarek kroimy. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy łyżkę oleju i smażymy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy razem aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodajemy dużą szklankę wody (400ml) i dodajemy przyprawy: czosnek granulowany, sól i pieprz.
  • Następnie w szklance hartujemy śmietanę (50g - ok. 3 łyżki śmietany 18%) z wodą z pieczarek. Dodajemy po łyżce i energicznie mieszamy aż śmietana będzie ciepła. Dodajemy do sosu. Sos zagęściłam też mąką pełnoziarnistą. Dwie łyżki mąki rozpuszczamy w 5 łyżkach wody. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy. Zagotowujemy, dodajemy pęczek posiekanego koperku i wyłączamy sos.

 

 

 

Placki ziemniaczano-cukiniowe

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: