Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Placki ziemniaczano - marchewkowe z jogurtowym sosem koperkowo-czosnkowym i wędzonym łososiem w 20 minut. Lubisz placki? Te nawet mojemu kotu się spodobały. Ja bardzo, ale tylko na słono. Placki warzywne, czy to ziemniaczane, czy z cukinia, czy inne, zawsze na słono.


Taka porcja to 392 kcal
W:18.2g T:16.8g W:43.3g

Przepis na 10 placków:

  • jedna duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki (ja dałam jaglaną, ale możesz dać jaką masz)
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystko trzemy na grubych oczkach, ale jak wolisz na drobnych, to no problemo.
  2. Solimy i odstawiamy na 5-10 min, aby warzywa puściły wodę.
  3. Gdy się to stanie, odsączamy nasze warzywka, aby placuszki lepiej się smażyły i były chrupiące.
  4. Następnie dodajemy 1 jajo, 2 łyżki mąki (ja dałam jaglaną, ale możesz dać jaką masz), sól i pieprz do smaku
  5. Wszystkie składniki połączyć i smażyć na oleju (u mnie rzepakowy) na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron, do zarumienienia. Jeden placek, to ok. jedna łyżka stołowa.
  6. Sos czosnkowy z koperkiem: mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, łyżeczka koperki, sól i pieprz do smaku.
  7. Ja wykorzystałam 25 g łososia i dałam 4 łyżeczki sosu. Jest to wliczone w kcal.


Gotowe!

Placki ziemniaczano - marchewkowe

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: