Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Obiad w 20 minut. Placki z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty.

Taka porcja ma 422 kcal
B:18.8g T:16.8g W:54g

Przepis na 13 małych placków:

  • jedna duża marchewka
  • ️2 ziemniaki
  • ️1 mała cebula
  • ️1 cukinia
  • szczypiorek - 2 łyżeczki
  • ️natka pietruszki - 2 łyżeczki

 

️Wszystko trzemy na grubych oczkach, ale jak wolisz na drobnych, to no problemo.
 

️Solimy i odstawiamy na 30 min, aby warzywa puściły wodę.

 

Następnie dodajemy:

  • ️1 jajo
  • 2 łyżki mąki (ja dałam jaglaną, ale możesz dać jaką masz)
  • sól i pieprz do smaku (dałam jeszcze czosnek granulowany)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni

 

Wszystkie składniki połączyć, położyć blachę do pieczenia i powykładać placki. 1 łyżka stołowa = 1 placuszek. ️Po 20 minutach przekładamy placki na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.

Sos:

  • Cebulę i 20 pieczarek kroimy. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy łyżkę oleju i smażymy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy razem aż pieczarki będą miękkie.
  • Następnie dodajemy dużą szklankę wody (400ml) i dodajemy przyprawy: czosnek granulowany, sól i pieprz.
  • Następnie w szklance hartujemy śmietanę (50g - ok. 3 łyżki śmietany 18%) z wodą z pieczarek. Dodajemy po łyżce i energicznie mieszamy aż śmietana będzie ciepła. Dodajemy do sosu.
  • Sos zagęściłam też mąką pełnoziarnistą. Dwie łyżki mąki rozpuszczamy w 5 łyżkach wody. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy. Zagotowujemy i dodajemy koperek.


Surówka:

  • Moja kapustka miała 1 kg.
  • Ściągamy pierwsze liście, kroimy w małe paseczki, dodajemy startą 1 marchewkę, jedną cebulę pokrojoną w kostkę, łyżkę majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz.
  • Chłodzimy w lodówce min. 20 minut, aby kapusta była bardziej miękka.

Placki z sosem pieczarkowym

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: