Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Placki z cukinii, marchewki i ziemniaka z piekarnika z sosem jogurtowo-czosnkowym i wędzonym łososiem i pesto z bazylii

 

Taka porcja dostarcza 383 kcal

W:19.4g T:20.4g W:32.5g (7 placków)

 

Przepis na 13 małych placków:

  • jedna duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 cukinia
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystko trzemy na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 30 min, aby warzywa puściły wodę.
  2. Gdy się to stanie, odsączamy nasze warzywka, aby placuszki lepiej się lepiej przepiekły i były chrupiące.
  3. Gdy dobrze nie odsączysz warzyw placki będą się rozwalały.
  4. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki ziemniaczane/bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar wody.

 

Następnie dodajemy:

  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki (ja dałam jaglaną, ale możesz dać jaką masz)
  • sól i pieprz do smaku (dałam jeszcze czosnek granulowany)
  • łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki połączyć, położyć blachę do pieczenia i powykładać placki. 1 łyżka stołowa = 1 placuszek.
  2. Po 20 minutach przekładamy placki na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.

 

Sos czosnkowy:

  • mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
  • pesto z bazylii (świeże Rana)
  • 1 łyżeczka na wszystkie placki

 

Ja wykorzystałam 20 g łososia i dałam 4 łyżeczki sosu. Jest to wliczone w kcal.

 

Przepis był bardzo dawno, a że przybyło to przez ostatni czas bardzo dużo osób, to przypominam ten przepyszny pomysł na obiad czy kolacje. Miłego weekendu!

 

 

Placki z cukinii z łososiem

06 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: