Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Placki z cukinii i marchewki z sosem kurkowym z koperkiem - smaki lata w moim wydaniu.


Jeden placek to 69 kcal
Porcja ze zdjęcia z sosem (675g) dostarcza 509 kcal
B:17.4g T:26.2h W:53.7g

Przepis na 16 placków:

  • 1kg cukinii trzemy na grubych oczkach, dodajemy łyżkę soli i czekamy, aż cukinia puści soki. Odsączamy.
  • 25g skrobi ziemniaczanej, pieprz i łyżkę czosnku granulowanego. 70g mąki (pszenna pełnoziarnista - Lidl), 2 jajka, 160g marchewki, Dodajemy wszystko, mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. U mnie 1 patelnia = 1 łyżka oleju rzepakowego = 4 placki.


Sos kurkowy - 4 porcje (jedna 96 kcal - 113g)

  1. 200g kurek wrzucamy na rozgrzane masło (12g). Dodajemy pieprz i sól do smaku. Smażymy ok. 5 minut.
  2. Następnie dodajemy 100ml śmietany 12% (u mnie z kartonika), a następnie 23g mąki (ta sama) rozpuszczamy w 100 ml wody (ma nie być grudek) i zagęszczamy sos (wlewamy to do kurek i śmietany).
  3. Przyprawiamy ponownie w razie potrzeby.
  4. Na koniec dodajemy koperek - wedle uznania - ja dałam pół pęczka.


Sezon na kurki w pełni. Ja dzisiaj na obiad planuję zupę kurkową. Znasz? Ja jadłam do tej pory w restauracjach - to będzie mój pierwszy raz!

 

 

Placki z cukinii i marchewki

11 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: