Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pieczone w piekarniku placki z cukinii, marchewki i ziemniaka z sosem jogurtowo-czosnkowym i wędzonym łososiem i pesto z bazylii.

Taka porcja dostarcza 383 kcal
W:19.4g T:20.4g W:32.5g

Przepis na 13 małych placków:

  1. Jedna duża marchewka
  2. 2 ziemniaki
  3. 1 mała cebula
  4. 1 cukinia
  5. Szczypiorek - 2 łyżeczki
  6. Natka pietruszki - 2 łyżeczki
  7. Wszystko trzemy na grubych oczkach, ale jak wolisz na drobnych, to no problemo.
  8. Solimy i odstawiamy na 30 min, aby warzywa puściły wodę. Gdy się to stanie, odsączamy nasze warzywka, aby placuszki lepiej się smażyły i były chrupiące. Następnie dodajemy
  9. 1 jajo
  10. 2 łyżki mąki (ja dałam jaglaną, ale możesz dać jaką masz)
  11. Sól i pieprz do smaku (dałam jeszcze czosnek granulowany)
  12. Łyżka oliwy z oliwek
  13. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  14. Wszystkie składniki połączyć, położyć blachę do pieczenia i powykładać placki. 1 łyżka stołowa = 1 placuszek.
  15. Po 20 minutach przekładamy placki na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
  16. Sos czosnkowy: mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
  17. Pesto z liści rzodkiewki - dodawałam przepis 4 zdjęcia temu, do makaronu.
  18. Ja wykorzystałam 20 g łososia i dałam 4 łyżeczki sosu. Jest to wliczone w kcal.


Do tej pory placki smażyłam, tym razem wybrałam wersję pieczoną, gdyż ma zdecydowanie mniej tłuszczu i kcal. A Ty jakie lubisz placki najbardziej?

Gotowe!

 

 

 

Placki z cukinii

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: