Domowa pizza 4 sery, jak z pizzerni, z sosem pomidorowym. Jest tu ktoś kto nie lubi pizzy? Ja nie znam takiej osoby. My uwielbiamy robić razem z mężem pizzę, miło spędzić czas. A w dodatku wiemy, co jemy. Pizza wychodzi cienka, chrupiąca i po prostu pyszna!
Z poniższego przepisu wyszło nam 16 takich kawałków.
Całość ma 1665 kcal
Jeden kawałek 104 kcal
B:82g T:60.4g W:202.2g
Powiem Wam, że byłam w szoku, gdy policzyłam kcal. Wiedziałam, że ma dużo kcal, ale nie aż tyle.
Przepis:
- 250 g mąki pszennej mieszkamy z łyżeczką soli, dodajemy drożdże i 150 ml wody - łączymy składniki łyżką. Gdy składniki będą w miarę połączone dodajemy 1.5 łyżki oliwy z oliwek i oregano.
- Ciasto zagniatamy w mikserze planetarnym albo ręcznie - ok. 20 min.
- Gdy ciasto będzie elastyczne i miękkie, wkładamy je do dużej miski i przykrywamy ściereczką.
- Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy po godzinie, chwile rozgniatamy i odkładamy jeszcze na 10 minut pod ścierkę.
- Wcześniej nagrzewamy piekarnik przynajmniej 15 min (250 stopni), a dużą blachę smarujemy oliwą.
- Wykładamy ciasto na środek i rozciągamy palcami do boków, aż pokryje całą blachę.
- Ciasto smarujemy sosem (2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka pomidorów z puszki, zioła włoskie, sól i pieprz.
- Kładziemy składniki, nasza pizza była z 4 serami - mozzarella cała (rwiemy ją), ser feta (3 plastry), ser camembert (4 plastry), ser żółty - 4 plastry.
- Z reszty pomidorów w puszce zrobiłam sos - zblendowałam je z przyprawami włoskimi, papryczką piri piri, papryką słodką, wędzoną, solą i pieprzem.
- Pizzę pieczemy przez 12-13 minut w 250 stopniach z termoobiegiem.
