Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Piernik - zawsze wychodzi, idealny na ostatnią chwilę. Jak tam przygotowania do świąt?

 

Składniki:

  • mąka pszenna (400g)
  • mleko 1.5% (szklanka=250g)
  • margaryna (120g)
  • powidła śliwkowe (4 łyżki=120g)
  • łyżeczka sody (4g)
  • 3 łyżeczki kakao (15g)
  • opakowanie przyprawy do piernika (40g)
  • 2 jajka
  • cukier (100g)

 

Sposób wykonania:

  1. Margarynę topimy i studzimy, a w międzyczasie jajka ubijamy z cukrem mikserem czy rózgą kuchenną.
  2. Do masy z jajek i cukru dodajemy mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika.
  3. Mieszamy i dodajemy powidła. Na koniec dodajemy margarynę i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ciasto przekładamy do blachy keksówki (30x12).
  5. Pieczemy w piekarniku w 180 stopni (góra-dół) przez 60 minut.

 

Piernik można polać rozpuszczoną czekoladą, jednak bez też smakuje super.

 

Wychodzi 22 kawałki (50g). Jeden kawałek ma 157 kcal

 

B:3.4g T:22.09g W:22.9g

 

Miłego dnia!

 

Piernik

06 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: