Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wczoraj w Lidlu wpadł mi w oko pstrąg i dzisiaj zrobiłam na obiad. Pstrąga nafaszerowałam masłem, pesto z bazylii, cytryną i natką pietruszki. Do tego pieczone ziemniaczki a'la frytki i sałatka.

 

Pstrąga warto jeść ponieważ wśród ryb słodkowodnych zawiera on najwięcej kwasów omega-3, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego serca i układu krążenia. Kwasy omega-3  zapobiegają chorobom, sprawiają, że dłużej wyglądamy i czujemy się młodsi oraz po prostu poprawiają nastrój. Jak jesteś ze mną na Instagramie, to wiesz, że ryby są nieodłącznym elementem mojego menu, jem je min. 4-5 raz w tygodniu.

 

Porcja ze zdjęcia dostarcza 496 kcal

B:35.9g T:25.1g W:33.1g

W tym 200g ryby - odliczając to, czego w rybie nie jem. Ja też nie jem skórki, bo po prostu nie lubię zarówno w rybach, jak i kurczakach itd. oraz 150g ziemniaków.

 

Składniki na dwie porcje (taką jak moja oraz większą - męską):

  • 500g ryby
  • farsz do ryby: (2 łyżeczki pesto z bazylii - u mnie świeże marki Rana z Biedronki, 2 ząbki czosnku, 10g masła - po 5g na rybę, 3 plastry cytryny, pęczek natki pietruszki).
  • 400g ziemniaków
  • przyprawy do ziemniaków: (suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka słodka, sól i pieprz) + łyżka oliwy z oliwek
  • 3 garście roszponki/rukoli/szpinaku/sałaty - co masz i lubisz
  • kilka kawałeczków sera feta
  • 10 czarnych oliwek
  • pomidor
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub innego oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. Rybę myjemy i nacinamy z dwóch stron - po 4 nacięcia z obu stron. Do środka wkładamy masło, czosnek, natkę, cytrynę i pesto. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rybę. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Pstrąga pieczemy 30 minut w 250 stopniach (góra-dół).

  2. Ziemniaki kroimy w kształt jaki lubimy, dodajemy przyprawy i oliwę. Pieczemy 20 minut w 250 stopniach (góra-dół).

  3. Do miseczki wkładamy roszponkę i resztę warzyw z powyższej listy składników kroimy. Wszystko zalewamy łyżeczką oliwy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Do przystrojenia sałatki użyłam sezam. 

 

W sumie to tyle, ten obiad po przygotowaniu składników robi się w piekarniku sam. To było pyszne, a do ryby bardzo pasuje ten farsz. Spróbuj koniecznie, warto. A w dodatku to samo zdrowie!

 

Smacznego!

 

 

Pieczony pstrąg

06 września 2020
23 lutego 2021
Domowe kuleczki a’la Lion, czyli mój ulubiony fit słodycz. Jedna kulka (dwa razy połowka ze zdjęcia) ma 106 kcal B:2.2 g T:4.3g T:13.8 g Kuleczki robi się 20 minut, a z przepisu wychodzi ich 9. Składniki: 5 wafli ryżowych (50g)
23 lutego 2021
Coś pysznego! Porcja ze zdjęcia (258g) - 1 sztuka ma 370 kcal B: 16.2g T:11.6g W:50.8g Sposób przygotowania: Parówki z Lidla, bułka z osiedlowego sklepu, zwykła pszenna. Parówkę wrzucamy na gorącą wodę, rozcinamy bułkę i wkładamy ser i parówkę. Można
23 lutego 2021
Jeżeli ktoś jeszcze nie słyszał o spodach z Gusto Bello dostępnych w Biedronce (mają bardzo prosty skład (mąka, woda, drożdże, olej, sól). Można robić na patelni, albo w piekarniku. Ja wolę z patelni. Cała pizza ma 646 kcal B:29.1 T:25.5g

Najnowsze przepisy

Komentarze: