Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wczoraj w Lidlu wpadł mi w oko pstrąg i dzisiaj zrobiłam na obiad. Pstrąga nafaszerowałam masłem, pesto z bazylii, cytryną i natką pietruszki. Do tego pieczone ziemniaczki a'la frytki i sałatka.

 

Pstrąga warto jeść ponieważ wśród ryb słodkowodnych zawiera on najwięcej kwasów omega-3, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego serca i układu krążenia. Kwasy omega-3  zapobiegają chorobom, sprawiają, że dłużej wyglądamy i czujemy się młodsi oraz po prostu poprawiają nastrój. Jak jesteś ze mną na Instagramie, to wiesz, że ryby są nieodłącznym elementem mojego menu, jem je min. 4-5 raz w tygodniu.

 

Porcja ze zdjęcia dostarcza 496 kcal

B:35.9g T:25.1g W:33.1g

W tym 200g ryby - odliczając to, czego w rybie nie jem. Ja też nie jem skórki, bo po prostu nie lubię zarówno w rybach, jak i kurczakach itd. oraz 150g ziemniaków.

 

Składniki na dwie porcje (taką jak moja oraz większą - męską):

  • 500g ryby
  • farsz do ryby: (2 łyżeczki pesto z bazylii - u mnie świeże marki Rana z Biedronki, 2 ząbki czosnku, 10g masła - po 5g na rybę, 3 plastry cytryny, pęczek natki pietruszki).
  • 400g ziemniaków
  • przyprawy do ziemniaków: (suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka słodka, sól i pieprz) + łyżka oliwy z oliwek
  • 3 garście roszponki/rukoli/szpinaku/sałaty - co masz i lubisz
  • kilka kawałeczków sera feta
  • 10 czarnych oliwek
  • pomidor
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub innego oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. Rybę myjemy i nacinamy z dwóch stron - po 4 nacięcia z obu stron. Do środka wkładamy masło, czosnek, natkę, cytrynę i pesto. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim rybę. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Pstrąga pieczemy 30 minut w 250 stopniach (góra-dół).

  2. Ziemniaki kroimy w kształt jaki lubimy, dodajemy przyprawy i oliwę. Pieczemy 20 minut w 250 stopniach (góra-dół).

  3. Do miseczki wkładamy roszponkę i resztę warzyw z powyższej listy składników kroimy. Wszystko zalewamy łyżeczką oliwy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Do przystrojenia sałatki użyłam sezam. 

 

W sumie to tyle, ten obiad po przygotowaniu składników robi się w piekarniku sam. To było pyszne, a do ryby bardzo pasuje ten farsz. Spróbuj koniecznie, warto. A w dodatku to samo zdrowie!

 

Smacznego!

 

 

Pieczony pstrąg

06 września 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: