Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jeszcze rok temu nie lubiłam owsianki, bo nie przepadam za mlekiem, a moja mama czy znajomi robili sobie ją na mleku. W końcu któregoś dnia zalałam płatki owsiane wodą, dodałam ulubione dodatki i pomyślałam, jakie to szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie! W dodatku nadaje się też idealnie do lunchbox’a.

Moja porcja ma 430 kcal.
B:10.5g, T: 12.3 g W:71.3g

Przepis:

  1. Jedno jabłko kroimy w kostkę i smażymy na rozpuszczonym maśle (ok. 1/2 małej łyżeczki - u mnie 4g), do jabłka dodałam odrobinę miodu - 1/4 łyżeczki i cynamon. Smażymy aż jabłka będę miały rumiany kolor i zrobią się miękkie.
  2. Ja dałam 70g płatków owsianych i jaglanych (błyskawicznych). Razem ok. 6 łyżek. Płatki zalewam wrzątkiem tak, aby woda wystawała ok 5 mm nad płatki i czekam z 5 min.
  3. Dodałam jeszcze do owsianki kostkę gorzkiej czekolady Wawel 70% i 1/3 łyżki masła orzechowego.
  4. Oczywiście wszystko mieszam do jedzenia.

 

 

Owsianka szarlotkowa

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: