Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Omlet bananowo-śmietankowy z dodatkami w postaci gruszki i jagód

Porcja dostarcza 484 kcal
B:20.9g T:17.4g W:63.2g

Przepis na dwa takie omlety:

  1. Oddzielamy białka od żółtek (2 szt. jajek)
  2. Białka ubijamy, a żółtka mieszkamy z proszkiem budyniowym śmietankowym (1 łyżka) bez dodatku cukru (u mnie Winiary) i 3 łyżkami mleka (u mnie migdałowe)
  3. Banany (1.5 szt.) rozgniatamy widelcem
  4. Mąkę jaglaną (3 łyżki) (może być każda) mieszamy w proszkiem do pieczenia (0.5 łyżeczki) ja nie dawałam cukru, bo banany są słodkie, ale jeśli potrzebujesz - dodaj
  5. Wszystkie składniki dodajemy stopniowo do miski i mieszamy, aż konsystencja będzie jednolita.
  6. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 1 łyżeczkę oleju (u mnie rzepakowy) i dodajemy połowę masy. Przewracamy najlepiej przy pomocy pokrywki lub talerza- wtedy masz pewność, że się nie rozwali. Ja smażę pod przykrywką i co jakiś czas sprawdzam, czy omlet jest już zarumieniony.
  7. Dodatki - skyr Piątnica z jagodami, jagody mrożone, gruszka, odrobina polewy z orzechów laskowych (Ekogram) i wiórki kokosowe.


Jakie lubisz najbardziej śniadania? A słodko czy jednak na słono?

 

 

Omlet bananowo-śmietankowy

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: