Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Obiad w azjatyckim stylu z udkami z niedzielnego rosołu. Gotowy w 20 minut!

Przerabianie rosołu na inne dania mam po rodzicach. U mnie w domu z mięsa z rosołu zawsze była potrawka z kurczaka, albo udka w bułce tartej i smażone na patelni. Też spoko, ale ja miałam ochotę na chińczyka, więc tak oto powstało to danie.


Taka porcja to 431 kcal
B:23.3g T: 11.2g W: 60.8g


250g makaronu na 4 porcje


Składniki na 4 takie porcje:

  • opakowanie mieszanki chińskiej mrożonej (Lidl)
  • 0.5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu/rosoły/wody
  • cebula(kroimy w piórka/kostkę)
  • pomidory krojone - puszka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • zioła tajskie i trawa cytrynowa #kotanyi (są w Lidlu)
  • makaron chow mein/ryżowy/zwykły - na jaki masz ochotę
  • pędy bambusa i kolendra - opcjonalnie


Sposób wykonania:

  1. Udka obieramy, dodajemy przyprawę do kurczaka - jak masz gyros daj gyros, ja dałam do kurczaka orientalna z kurczaka.
  2. Kroimy cebulę, rozgrzewamy patelnię i nastawiamy wodę na makaron.
  3. Na rozgrzaną patelnię dajemy łyżeczkę oleju( ja zawsze smażę na rzepakowym), dodajemy udka z kurczaka i cebule, podsmażamy z 3 minuty i dodajemy resztkę rosołu- ja miałam dwie łyżki wazowe. Jak nie masz rosołu, to daj pół szklanki wody przegotowanej i trochę więcej przypraw.
  4. Bierzemy garnek z przykrywką, dajemy do niego łyżkę oleju , mieszankę chińską, pomidory, koncentrat i dodajemy cebule i kurczaka z patelni. Dodajemy sos sojowy, sól i pieprz do smaku według własnego gustu. Wszystko dusimy pod przykrywką 10-15 min.
  5. Danie przystroiłam kolendrą, natką pietruszki, suszoną cebulą i czarnuszką. Makaron posypałam przyprawą zioła tajskie. Gotowe.

 

 

Obiad w azjatyckim stylu z udkami

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: