Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

W 30 minut.

 

Taka porcja ze zdjęcia to 375 kcal
B: 30.6g T: 12.7g W: 34.4g

Moja mama robi te naleśniki na różne imprezy rodzinne i smakują nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią szpinaku. Te naleśniki zrobiłam w wersji fit - na całą porcję dałam tylko 1 łyżkę oleju, ser feta dodałam tylko dla smaku. Do naleśników pasuje sos czosnkowym - można zrobić na bazie jogurtu naturalnego, aby uciąć kcal.

Przepis:

  1. Opakowanie mrożonego szpinaku smażymy na patelni według instrukcji na opakowaniu. Brokuła gotujemy przez 10 minut. Do szpinaku dodajemy brokuła, dodajemy 5 ząbków czosnku, pieprz i sól do smaku.
  2. Podwójną pierś z kurczaka marynujemy w przyprawie gyros, papryce słodkiej, pieprzu i soli. Dodajemy do przypraw łyżkę oleju i dokładnie mieszamy. Przypraw daj ile lubisz, to Tobie ma smakować. Odstawiamy do lodówki na min. 1h. Kurczaka smażymy na patelni, dodajemy do szpinaku i studzimy farsz. Dodajemy ser feta.
  3. A naleśniki to tradycyjnie - szklanka mąki (pełnoziarnistej pszennej), szklanka mleka (u mnie bez laktozy), 3/4 szklanki wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli. Ciasto miksujemy na jednolitą masę i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron. Mi wyszło 8 naleśników - jeden ma 125 kcal.
  4. Nadziewamy naleśniki farszem, składamy w ulubiony kształt i gotowe.


A Ty jakie naleśniki lubisz najbardziej?

 

 

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: